реклама 468

петък, 13 март 2009 г.

Масовият убиец от Германия предупредил за касапницата?

Масовият убиец от Германия предупредил за касапницата?

17-годишният младеж, който вчера уби 15 души в Германия, предупредил за намеренията си в интернет сайт в нощта преди престъплението, предаде АП, като се позова на служител на силите за сигурност.

Министърът на вътрешните работи на провинция Баден-Вюртемберг Хериберт Рех заяви, че Тим Кречмер споделил с други участници в чат, че "му е писнало от този живот" и възнамерява да нападне училището си. "Ще чуете за мен утре, запомнете името на място, наречено Виненден," написал той и се оплакал, че всички му се присмиват, че никой не признава неговия потенциал. "Сериозен съм, имам олръжие", написал тийнейджърът, добавя АП, цитирана от БТА.

От полицията уточниха, че предупреждението е било направено около шест часа преди нападението, извършено в 9,30 сутринта. Жител на провинция Бавария уведомил полицията за този разговор вчера след стрелбата в училището. Той казал, че 17-годишният му син разговарял с Кречмер предния ден, но не съобщил за заплахата, защото не я взел насериозно.

Директорът на германското училище е успял да предупреди учителите чрез кодирано послание по радиосистемата, че въоръжен нападател е влязъл в сградата. Това вероятно е попречило на тинейджъра да убие още хора, предаде още Асошиейтед прес.

Деветима ученици, трима учители и още трима души бяха застреляни от 17-годишния Тим Кречмер.

След като бившият ученик нахлул в сградата на училището и открил огън, директорът прибегнал до извънредния план и бързо съобщил по радиосистемата следното кодирано съобщение до учителите: "Фрау Кома идва", казаха ученици.

"Тогава нашият учител затвори вратата на стаята, каза ни да затворим всички прозорци и да седнем на пода," разказва ученикът Ким С. пред телевизия Зе Де Еф. Немската дума "амоклауф" се използва, за да сигнализира за училищна стрелба, а "амок", прочетена отзад напред е "кома".

Според вестник "Билд" кодираното съобщение било измислено от германски учители след смъртоносната стрелба в училище в Ерфрут през 2002 г., за да бъдат учителите предупреждавани.

Властите обмислят дали да повдигнат обвинения срещу бащата Тим Кречмер, който е колекционер на оръжия, предаде Ройтерс. Тинейджърът очевидно е взел пистолета, с който стрелял - 9-мм Берета, от колекцията от 15 огнестрелни оръжия на баща си заедно с голямо количество патрони, съобщи полицията. Бащата съхранявал всички оръжия заключени, съгласно германския закон, но беретата държал в спалнята си. "Всички улики сочат за проявена небрежност от страна на бащата," каза говорителят на полицията Ралф Мичелфелдер. Властите са открили 60 гилзи в училището.

Вестник "Билд" цитира друг ученик, пожелал анонимност, според когото Кречмер имал близо 30 въздушни пушки, а баща му построил стрелбище в сутерена на жилището, за да може синът му да се упражнява.

Германия промени законите си за притежание на оръжие през 2002 г., след като 19 годишният Роберт Щайнхаузер застреля 16 души, много от които учители, а после се самоуби в училище в Ерфурт. Повишена бе минималната възраст за притежание на оръжие от 19 на 21 години, а купувачите под 25 години трябваше да представят вече удостоверение, че са физически и психично здрави.

Освен това законът изисква кандидатстващите за право на оръжие да полагат тежки изпити, които могат да продължат цяла година. В страната има близо 8 милиона законно притежавани оръжия, приблизително по едно на всеки 10 души, отбелязва Ройтерс.


Няма коментари:

Публикуване на коментар