реклама 468

понеделник, 9 март 2009 г.

Владая

Владая — Уикипедия

Влада̀я е квартал в район Витоша на Столична община, Област София.

История 

За името Владая има две легенди. Според едната легенда, то произлиза от глагола „владея“, а според другата — от името на една от трите царски дъщери: Яна, Бояна и Владая. И трите имена са използвани за наименования на области от Витоша.

През юли 1953 година името на Владая се променя на Райко Даскалово. Името "Владая" е върнато през 1962 г.

По времето на социализма в България, в периода 1972-1992 година, е избиран шест последователни мандата за кмет на селото - Димитър Панев. Тези години са запомнени с изключителен разцвет на селото както в икономически, така и в културен план. Всяка улица на селото е с настилка, асфалтова или павирана, направена е канализация (един много важен фактор, който отличава и до ден днешен Владая от другите квартали в полите на Витоша), открива се стадионът на селото с посещение на Тодор Живков, открита е дискотека с ресторант, известна като най-евтиният качествен бар в София, създаден е и младежки клуб в читалището. Последните две новости стават предпоставка за ежеседмични концерти както на най-известните ни за онова време естрадни певци - сингли - от такива като Емил Димитров, до такива като Вили Кавалджиев, така и на звездните ни рок и поп групи като Тангра, Диана Експрес и др. След промените и идването на демокрацията Панев е свален. През 1999 г. той се кандидатира като независим и е избран за кмет отново.

Култура 

На центъра на Владая се намира 86 ОУ "Св. Климент Охридски". Във Владая има развити допълнителни културно-образователни дейности, основно в читалище "Светлина", където има школа за пиано, танцов състав "Владайска младост" и група "Алабалница", печелила много награди.

Икономика 

Във Владая на времето е имало пет кариери, които са произвеждали много голяма част от сиенитните павета на София, а в тях е работела и голяма част от населението на селото. Също има и завод за преработка на камъни „Мрамор Гранит“, който действа и до днес. Навремето е имало и фабрика за барут, която по-късно става и химически завод с името „Красная звезда“; днес има само малко останали постройки от нея.

Кухня 

Квартал "Владая" разполага с немалко заведения, предоставящи желаната кухня за туристите.

  • Хотел-ресторант "Клуб Владая" (бивш санаториум за гръдоболни на д-р Хаджииванов),
  • Хотел-ресторант "Дискрет",
  • Ресторант "Царевец" (на центъра на квартала),
  • Ресторант "Владайска гозба",
  • Ресторант "При Ева",
  • Ресторант "Даниелс",
  • Ресторант "Океан",
  • Ресторант "Сирената",
  • Ресторант "Черен кос",
  • Бистро "Кристи"
Няма коментари:

Публикуване на коментар